Titlul proiectului:

Capacitarea societatii civile rome din mediul rural sa devina partener egal in GAL-urile rurale. Valoare proiect: 283.798 EURO

Slogan:
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

Proiectul este derulat de FNGAL în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos și beneficiază de o finanțare în valoare de 283.798 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Rezumatul proiectului:

In momentul de fata in romania exista 239 de Grupuri de Actiune Locala (GAL) care acopera mai bine de 95% din suprafata rurala a romaniei si orase pana in 20000 de locuitori. Acestea implementeaza Strategii de Dezvoltare Locala (SDL) in toata Romania in valoare de aproximativ 635 milioane Euro adica aproximativ 8000 de proiecte (https://www.rndr.ro/documente/6_Manuela_Teranu_LEADER_18_10_2018.pdf) – date Ministerul Agriculturii.
Conform datelor Bancii mondiale in România, majoritatea oamenilor expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială locuiesc în zonele rurale  (http://documents.worldbank.org/curated/en/237481467118655863/text/106653-ROMANIAN-PUBLIC-PI-6-Atlas-Iunie2016.txt)
Ca urmare a unei colaborari ce a inceput in 2014 FNGAL impreuna cu Asociatia Nevo Parudimos si CRPE a dezvoltate mai multe initiative menite sa creasca incluziunea romilor in mediul rural si sa imbunatateasca conditiile de viata ale acestora.
In cadrul acestei colaborari am realizat o serie de cercetari care sa arate impactul SDL-urilor iar pentru perioada 2007-2014 din cele aproxinativ 7000 de proiecte implementate de GAL-ri am avut in jur de 10 proiecte care targhetau sau se adresau problemelor cu care se confrunta comunitatile de romi.
FNGAL fiind o retea de organizatii care sunt donatori in mediul rural am considerat foarte importanta capacxitarea atat a membrilor FNGAL dar in special a organizatiilor de romi pentru a deveni parteneri egali in planificarea, implementarea si evaluarea SDL-urilor astfel incat sa se imbunatateasca conditiile de viata ale romilor ce traiesc in mediul rural.
Prin acest proiect ne dorim sa formam reprezentantii comunitatilor de romi si ai societatii civile Rome sa devina actori activi si capabili sa contribuie la realizarea si implementarea SDL-urilor implementate de GAL-uri. Totodata vom forma echipepe GAL-urilor sa poata lucra mai bine cu romi si vom face lobby si advicacy pentru a cuprinde in strategiile viitoare masuri care targheteaza romii.

Locul de desfasurare:

Proiect national

Proiectul se desfasoara si/sau implica preponderent beneficiari din:

a. Rural
b. Urban mic (mai mic de 30.000 locuitori)
c. Urban
d. National

Prioritati ale Programului:
  • Cresterea capacitatii si incluziunea romilor

Proiectul nostru vizeaza capacitarea societatii civile rome din mediul rural care sa devina parteneri egali de dialog ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din mediul Rural astfel incat problemele comunitatilor de romi din zona rurala a Romaniei sa fie auzite, constientizate si incluse in Strategiile de dezvoltare locala a GAL-urilor Rurale.
Totodata acest proiect vizeaza capacitarea echipelor GAL si prin urmare a membrilor FNGAL pentru intelegerea problematicii rome si includerea acesteia in strategiile de dezvoltare locala pentru perioada 2020-2027 a caror planificare va incepe in 2021.
Cooperarea si colaborarea intre GAL-uri si oONG-urile de romi vor fi o alta prioritate pe care o vizam prin acest proiect astfel incat pe viitor prin activitatile de lobby si advocacy facute de reprezentantii comunitatilor de romi (ONG-uri sau indivizi) problemele acestora sa se regasesca cat mai mult in masurile finantate de Strageiile GAL-urilor rurale.

  • Cresterea capacitatii si sustenabilitatii ONG-urilor si sectorului societatii civile

Proiectul nostru vizeaza capacitarea societatii civile din mediul rural.
Pe de o parte vizam capaciarea sociatatii civile rome iar pe de alta parte vizam capacitarea Grupurilor de Actiune Locala din mediul Rural membre ale Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala din Romania(FNGAL). Acest demers este necesar deoarece datorita neintelegerii principiilor Dezvoltarii Locale Plasata sub Responsabilitatea Comunitatii (DLRC) de cele mai multe ori organizatiile de romi nu participa la procesul de luare a deciziilor Iar GAL-urile nu stiu cum sa abordeze problemele cu care acestia se confrunta.
Totodata tinand cont de faptul ca in majoritatea zonelor rurale in Romania societatea civila este foarte slab dezvoltata de multe ori atunci cand se realizeaza strategiile de dezvoltare locala ale GAL-urilor masurile destinate societatii civile si dezvoltarii ONG-urilor sunt foarte slab sustinute si bugetate ceea ce nu faciliteaza dezvoltarea acestui sector in mediul rural.

  • Arii geografice, domenii și grupuri tinta insuficient deservite (underserved) – definite in cadrul Ghidului Solicitantilor

Proiectul nostru este un proiect ce se adreseaza atat societatii civile cat si comunitatilor de romi din mediul rural care in majoritatea cazurilor sunt insufiecient deservite atunci cand ne referim la masurile luate pentru dezvoltarea acestora.
Datorita lipsei unei strategii clare care sa targheteze in mod concret mediul rural la nivel national populatia si societatea civila din mediul rural sunt doua grupuri insuficient deservite atat de legislativ cat si de executiv. Oportunitatile de dezvoltare, de interactionare si de reprezentare in mediul rural sunt si au fost dintodeauna mai putin vizibile.
Totodata proiectul nostru vizeaza comunitatile de romi din mediul rural care pe langa faptul ca sunt localizate in mediul rural, unde traieste cel mai mare procent al populatiei sarace din Romania, sunt excluse si au acces mai redus la servicii si resurse datorita faptului ca sunt Romi – minoritatea etnica cea mai discriminata in Romania.

Scopul proiectului:

Scopul proietului nostru este ca Romii sa devina parteneri egali implicati in dezvoltarea si implmentarea SDL-urilor GALurilor rurale, problemele cu care se confrunta comunitatile de romi fiind regasite ca prioritati si masuri in aceste SDL-uri.

Obiectivul nr.1 al proiectului:

Cresterea capacitatii unui numar de 420 de reprezentanti ai comunitatilor si ONG-urilor de romi din 7 regiuni din Romania ( fara Bucuresti Ilfov) pentru o participare egala si echitabila ce va duce la transformarea problemelor cu care se confrunta comunitatile de romi din mediul rural in prioritati ale GAL-urilor pe perioada implementarii proiectului.

Obiectivul nr.2 al proiectului:

Capacitarea echipelor si a membrilor celor 239 de GAL- uri din Romania (cel putin 420 de persoane) astfel incat sa creasca gradul de acceptare calitatea vietii si participarea reprezentatilor comunitatilor de ormi in planificarea si implementarea activitatilor GALurilot rurape pe perioada implementarii proiectului.

Obiectivul nr.3 al proiectului:

Cresterea cu 28 a numaruli de ONG-uri de Romi din mediul Rural membre in GAL-uri care inteleg modul de functionare al GAL-urilor, fac looby si advocacy si promoveaza problemele cu care se confrunta comunitatile de romi pe agenda de discutie a echipelor GAL-urilor rurale pe perioada proiectului.

Obiectivul de dezvoltare organizationala al proiectului:

Dezvoltarea departamentului de romi, minoritati si incluziune sociala in cadrul FNGAL care sa faca lobby si advocacy pentru incluziunea Romilor si a grupurilor vulnerabile in arealul GAL-urilor si dezvoltarea unei strategii de incluziunesi participare a FNGAL pe perioada proiectului.

 

Beneficiarii proiectului:

Beneficiarii directi ai acestui proiect sunt:
– 420 de reprezentanti ai comunitatilor si ONG-urilor de romi din 7 regiuni din Romania selectati prin intalniri fata in fata sau online de catre cei 7 responsabili regionali pe baza unui formular de aplicatie si a unei recomandari din partea unui GAL
– 420 de persoane angajati ai celor 239 de GAL-uri sau sau membrii ai acestora selectati de catre cei 7 responsabili regionali pe baza unui formular de aplicatie si a unei recomandari din partea unui GAL
-cel putin 28 de ONG-uri de romi din 7 Regiuni din Romania ( mai putin Bucuresti ilfov) selectate de catre cei 7 responsabili regionali pe baza unei cereci de aplicatie
– FNGAL care va avea o capacitate mult mai buna
Beneficiari indirecti vor fi toate comunitatile de romi din arealul GAL-urilor rurale din Romania si nu numai
– isntututiile publice locale si centrale, Ministerul agriculturii si Autoritatea de management pentru programul LEADER care vor beneficia de cercetarile realizate

Aveti intrebari despre proiect?

Folositi formularul de mai jos pentru a intra in contact cu noi