CURSUL MUNCA CU COMUNITĂȚILE DE ROMI ȘI DEZVOLTARE COMUNITARĂ ORGANIZAT ÎN PERIOADA 27.09.2023-29.09.2023 LA COMPLEX VAȚA BĂI – Localitatea Vața de Jos, Județul Hunedoara

Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos implementează proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, proiect cu asistență financiară a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 în cadrul programului „Active Citizens Fund Romania”.

Proiectul vizează capacitarea societății civile rome din mediul rural care să devină parteneri egali de dialog ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din mediul rural astfel încât problemele comunităților de romi din zona rurală a României să fie auzite, conștientizate și incluse în Strategiile de dezvoltare locală a GAL-urilor rurale. Totodată, acest proiect vizează capacitarea echipelor GAL și, prin urmare, a membrilor FNGAL pentru înțelegerea problematicii rome și includerea acesteia în strategiile de dezvoltare locală pentru perioada 2020-2027.

Cooperarea și colaborarea între GAL-uri și ONG-urile de romi sunt o altă prioritate pe care o vizăm prin acest proiect astfel încât, pe viitor, prin activitățile de lobby și advocacy făcute de reprezentanții comunităților de romi (ONG-uri sau indivizi) problemele acestora să se regăseasca cât mai mult în măsurile finanțate de Stratgeiile GAL-urilor rurale.

Prin implementarea acestui proiect, urmărim să transmitem următoarele mesaje cheie:

– Accesul la resurse de dezvoltare finanțate la nivel național și european trebuie să fie egal pentru toate comunitățile din România;

– Întărim capacitatea comunităților rome și a organizațiilor reprezentative pentru a implementa inițiative de dezvoltare locală;

– Pentru conștientizarea problemelor comunităților rome la nivel național este nevoie de cooperare aprofundată între toate părțile interesate.

Cursul ”MUNCA CU COMUNITĂȚILE DE ROMI ȘI DEZVOLTARE COMUNITARĂ” a durat două zile și a fost susținut de doi formatori experimentați în domeniu. La acest curs au participat 20 de persoane. În total au beneficiat de cazare, masă și pauză de cafea 22 de persoane (20 participanți și 2 formatori). Participarea la curs a fost gratuită, fiind susținută financiar din cadrul proiectului.

Pe parcursul desfășurării cursului au fost discutate cateva capitole precum:: comunitate – ce este o comunitate, valori și principii ale dezvoltării comunitare, etapele procesului de dezvoltare comunitară, participarea cetățenilor la dezvoltarea comunitară, nevoile în comunitate, resursele unei comunități, fatorii intresați, modele de dezvoltare comunitară implementate în comunitățile rurale din România, capitalul social și importanța acestuia în comunitate.

Se urmărește ca membrii comunității să fie provocați să își creioneze o viziune asupra comunității, asupra rolului lor sau a altor fatcori interesați în atingerea acestei viziuni, implicarea a cât mai mulți membrii ai comunității, și mai ales a celor marginalizați din punct de vedere economic și social, în luarea deciziilor și inițierea unor acțiuni care să influențeze condițiile lor de viață.

Comunitatea romă din Hunedoara se confruntă cu mai multe nevoi reale, cum ar fi unele din ele: Accesul la educație de calitate: Mulți copii și tineri din comunitatea romă din Hunedoara nu au acces la educație de calitate din cauza diferitelor obstacole, cum ar fi lipsa resurselor financiare sau discriminarea cetatenilor.

Mulți membri ai comunității romă din Hunedoara trăiesc în condiții de locuit precare, în barăci sau case improvizate, fără acces la facilități de bază precum apă curentă sau canalizare, accesul la servicii medicale de calitate este limitat pentru mulți membri ai comunității romă din Hunedoara, din cauza lipsei de informații, resurse sau din cauza aceluasi motiv cum ar fi discriminarea cetatenilor romi. Despre o alta problema discutata a fost ca mulți membri ai comunității romă din Hunedoara se confruntă cu lipsa de oportunități de angajare sau cu discriminarea pe piața muncii, ceea ce duce la sărăcie și excluziune socială si marea problema a comunitatii rome din Hunedoara este confruntarea cu discriminarea și prejudecățile pe multiple planuri, si iarasi este necesară o abordare integrată pentru combaterea acestor probleme. Acestea sunt doar câteva dintre nevoile reale ale comunității romă din Hunedoara, iar pentru a le aborda eficient este necesară implicarea autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale și a întregii societăți în identificarea și implementarea de soluții durabile.

Active Citizens Fund – Romania

#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants



Lasă un răspuns