- octombrie 14, 2023
- Postat de: Romania Fngal
- Categorie: Stiri
Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos implementează proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, proiect cu asistență financiară a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 în cadrul programului „Active Citizens Fund Romania”.
Proiectul vizează capacitarea societății civile rome din mediul rural care să devină parteneri egali de dialog ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din mediul rural astfel încât problemele comunităților de romi din zona rurală a României să fie auzite, conștientizate și incluse în Strategiile de dezvoltare locală a GAL-urilor rurale.
Totodată, acest proiect vizează capacitarea echipelor GAL și, prin urmare, a membrilor FNGAL pentru înțelegerea problematicii rome și includerea acesteia în strategiile de dezvoltare locală pentru perioada 2020-2027.
În data de 09.10.2023 și până în data de 11.10.2023, la Complex Coral situat în județul Satu Mare, Str. Principală, nr. 450 a avut loc susținerea cursului ”MUNCA CU COMUNITĂȚILE DE ROMI ȘI DEZVOLTARE COMUNITARĂ”.
Cursul a durat două zile și a fost susținut de doi formatori experimentați în domeniu. Participarea la curs a fost gratuită, fiind susținută financiar din cadrul proiectului.
Pe parcursul desfășurării cursului au fost atinse teme precum: comunitate – ce este o comunitate, valori și principii ale dezvoltării comunitare, etapele procesului de dezvoltare comunitară, participarea cetățenilor la dezvoltarea comunitară, nevoile în comunitate, resursele unei comunități, factorii interesati, modele de dezvoltare comunitară implementate în comunitățile rurale din România, capitalul social și importanța acestuia în comunitate.
Sa urmărit ca membrii comunității să fie provocați să își creioneze o viziune asupra comunității, asupra rolului lor sau a altor factori interesați în atingerea acestei viziuni, implicarea a cât mai mulți membrii ai comunității, și mai ales a celor marginalizați din punct de vedere economic și social, în luarea deciziilor și inițierea unor acțiuni care să influențeze condițiile lor de viață.
Munca cu comunitățile de romi din Regiunea Nord Vest este extrem de importantă, având în vedere multiplele provocări cu care se confruntă aceste comunități, precum lipsa accesului la educație, sănătate și locuri de muncă decente, discriminarea și marginalizarea socială. Dezvoltarea comunitară reprezintă un proces esențial pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale romilor și pentru promovarea incluziunii acestora în societate.
Organizații neguvernamentale, instituții publice și alte entități implicate în sprijinirea comunităților de romi din Regiunea Nord Vest a tarii desfășoară diverse programe și proiecte pentru a aborda problemele cu care acestea se confruntă. Aceste programe vizează accesul la educație, formare profesională, servicii de îngrijire medicală, locuri de muncă, alimentație sănătoasă, locuințe decente, dar și promovarea dialogului intercultural și combaterea discriminării. Un aspect important în munca cu comunitățile de romi este implicarea acestora în procesul de luare a deciziilor și în implementarea soluțiilor propuse. Consultarea comunităților și colaborarea strânsă cu acestea sunt factori cheie pentru succesul proiectelor de dezvoltare comunitară, de asemenea, este esențial să se acorde atenție nu doar rezolvării problemelor imediate cu care se confruntă comunitățile de romi, ci și creării de oportunități de dezvoltare pe termen lung, care să le ofere acestora șanse reale de integrare socială și economică.
Active Citizens Fund – Romania
#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants

