- noiembrie 8, 2023
- Postat de: Romania Fngal
- Categorie: Stiri
Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos implementează proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, . Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 250.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Totodată, acest proiect vizează capacitarea echipelor GAL și, prin urmare, a membrilor FNGAL pentru înțelegerea problematicii rome și includerea acesteia în strategiile de dezvoltare locală pentru perioada 2020-2027.
Cooperarea și colaborarea între GAL-uri și ONG-urile de romi sunt o altă prioritate pe care o vizăm prin acest proiect astfel încât, pe viitor, prin activitățile de lobby și advocacy făcute de reprezentanții comunităților de romi (ONG-uri sau indivizi) problemele acestora să se regăsescă cât mai mult în măsurile finanțate de Strageiile GAL-urilor rurale.
În perioada 30.10.2023-01.11.2023, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală a organizat cursul ”Munca cu comunitățile de romi și dezvoltare comunitară” în Regiunea de Sud-Vest Oltenia a României. Cursul sa desfasurat la Pensiunea Tara situată în Localitatea Rânca, Str. Gheorghe Tătărescu, Județul Gorj. Cursul a durat două zile și a fost susținut de formatori experimentati în domeniu. Pariciparea la curs a fost gratuită, fiind susținută financiar din cadrul proiectului.
Pe parcursul desfășurării cursului au fost atinse teme precum: comunitatea, conceptual de dezvoltare comunitară, etapele procesului de dezvoltare comunitară, nevoile în comunitate, resursele unei comunităși, factorii interesați, modelele de dezvoltare comunitară implementate în comunitățile rurale din România (modelul LEADER), parteneriatul în cadrul comunității.
Prin această activitate cei doi formatori au vizat transmiterea următoarelor idei:
– Implicarea înseamnă schimbare: cum oferim suport care să conducă la formarea unor măsuri și inițiative de finanțare care să corespundă nevoilor reale ale comunităților;
– Cum cooperăm cu echipa Grupurilor de Acțiune Locală pentru a ne asigura ca elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală va lua în considerare problemele comunității rome;
– Continuăm implementarea proiectelor în comunitate și pe perioada de sustenabilitate a acestora.
Proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, este implementat în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos. Proiectul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 prin programul Active Citizens Fund România.
Munca cu comunitățile de romi din regiunea Sud Vest a țării este extrem de importantă pentru dezvoltarea acestor grupuri marginalizate și pentru promovarea incluziunii sociale. Aceste comunități se confruntă cu numeroase provocări, precum sărăcia, lipsa accesului la educație și servicii medicale, discriminarea și marginalizarea socială. În acest sens, programele de dezvoltare comunitară au un rol crucial în sprijinirea acestor comunități pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai și a accesa oportunități de educație, locuri de muncă și servicii de sănătate. Aceste programe pot fi implementate de organizații neguvernamentale, autorități locale, instituții guvernamentale sau chiar de comunitățile de romi în sine.
Printre principalele domenii de intervenție în dezvoltarea comunităților de romi din regiunea Sud Vest a țării se numără accesul la educație de calitate, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate și combaterea discriminării și prejudecăților. De asemenea, este important să se ofere sprijin comunităților de romi pentru a-și dezvolta abilitățile și capacitățile, astfel încât acestea să poată deveni mai autonome și să-și gestioneze resursele în mod eficient.
În concluzie, munca cu comunitățile de romi din regiunea Sud Vest a țării necesită o abordare integrată, colaborativă și orientată către rezultate pe termen lung. Prin implicarea activă a tuturor părților implicate și prin promovarea incluziunii sociale și a respectului pentru diversitate, putem contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai și a perspectivei de viitor a acestor comunități marginalizate.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
Active Citizens Fund – Romania
#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants

