CURSUL LOBBY, ADVOCACY ȘI POLITICI PUBLICE ORGANIZAT ÎN PERIOADA 23.10.2023-25.10.2023 LA HOTEL VALAHIA – Municipiul Târgoviște, Județul Dâmbovița

Proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, este implementat în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos. Proiectul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 prin programul Active Citizens Fund România. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 250.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul vizează capacitarea societății civile rome din mediul rural care să devină parteneri egali de dialog ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din mediul rural astfel încât problemele comunităților de romi din zona rurală a României să fie auzite, conștientizate și incluse în Strategiile de dezvoltare locală a GAL-urilor rurale.

Totodată, acest proiect vizează capacitarea echipelor GAL și, prin urmare, a membrilor FNGAL pentru înțelegerea problematicii rome și includerea acesteia în strategiile de dezvoltare locală pentru perioada 2020-2027.

În perioada 23.10.2023-25.10.2023, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală organizează cursul ”Lobby, advocacy și politici publice” în Regiunea Sud Muntenia a României. Cursul sa desfășurat la Hotel Valahia situat în Municipiul Târgoviște, Bulevardul Libertății, nr. 7, Județul Dâmbovița. Cursul a durat două zile și a fost susținut de formatori experimentati în domeniu. Pariciparea la curs a fost gratuită, fiind susținută financiar din cadrul proiectului.

Pe parcursul desfășurării cursului au fost atinse teme precum: politicile publice (ce sunt politicile publice, tipuri de politici publice, etapele de realizare a unei politici publice, actori cheie în procesul de elaborare a unei politici publice, implementarea politicii publice, documente cheie de reglementare), lobby și advocacy (decizia public, decidentul și democrația participativă, ce este lobby-ul și ce înseamnă advocacy) și aplicații practice.

Prin această activitate cei doi formatori au vizat transmiterea următoarelor idei:

– Implicarea înseamnă schimbare: cum oferim suport care să conducă la formarea unor măsuri și inițiative de finanțare care să corespundă nevoilor reale ale comunităților;

– Cum cooperăm cu echipa Grupurilor de Acțiune Locală pentru a ne asigura ca elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală va lua în considerare problemele comunității rome;

– Continuăm implementarea proiectelor în comunitate și pe perioada de sustenabilitate a acestora.

Lobby-ul, advocacy-ul și politica publică sunt trei concepte interconectate care joacă un rol important în schimbarea și îmbunătățirea legislației și politicilor guvernamentale. Lobby-ul este procesul prin care grupurile de interese sau indivizii încearcă să influențeze deciziile politice, în special cele legate de legi și politici publice. Aceste grupuri pot fi organizații neguvernamentale, corporații, sindicate, organizații de mediu sau alte grupuri care își promovează interesele în fața guvernelor sau a altor instituții. Lobby-ul poate implica contactul direct cu oficialii guvernamentali, precum și campanii de convingere publică.

Advocacy-ul constă în promovarea sau susținerea unui anumit punct de vedere sau interese în fața autorităților publice sau a societății civile. Acesta poate include campanii de sensibilizare, activism public, petiții sau alte acțiuni de influențare a opiniei publice sau a decidenților politici.

Politica publică reprezintă ansamblul deciziilor luate de guverne sau alte organizații în legătură cu problemele publice sau sociale. Aceste decizii pot include legi, reglementări, programe sau bugete care urmăresc să rezolve diverse provocări sau să promoveze diverse interese.

Toate aceste concepte se intersectează în procesul de formulare a politicilor publice, în care lobby-ul și advocacy-ul joacă un rol crucial în influențarea deciziilor luate de guvern sau alte organisme. Prin lobby și advocacy, grupurile de interese sau indivizii pot contribui la crearea de politici mai eficiente, juste și în interesul public.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

@Active Citizens Fund Romania

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants



Lasă un răspuns