CURSUL MUNCA CU COMUNITĂȚILE DE ROMI ȘI DEZVOLTARE COMUNITARĂ ORGANIZAT ÎN PERIOADA 23.10.2023-25.10.2023 LA HOTEL VALAHIA – Municipiul Târgoviște, Județul Dâmbovița

Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos implementează proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, . Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 250.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul vizează capacitarea societății civile rome din mediul rural care să devină parteneri egali de dialog ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din mediul rural astfel încât problemele comunităților de romi din zona rurală a României să fie auzite, conștientizate și incluse în Strategiile de dezvoltare locală a GAL-urilor rurale.

Totodată, acest proiect vizează capacitarea echipelor GAL și, prin urmare, a membrilor FNGAL pentru înțelegerea problematicii rome și includerea acesteia în strategiile de dezvoltare locală pentru perioada 2020-2027.

În perioada 23.10.2023-25.10.2023, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală a organizat cursul ”Munca cu comunitățile de romi și dezvoltare comunitară” în Regiunea Sud Muntenia a României. Cursul sa desfasurat la Hotel Valahia situat în Municipiul Târgoviște, Bulevardul Libertății, nr. 7, Județul Dâmbovița. Cursul a durt două zile și a fost susținut de formatori experimentati în domeniu. Pariciparea la curs a fost gratuită, fiind susținută financiar din cadrul proiectului.

Pe parcursul desfășurării cursului au fost atinse teme precum: comunitatea, conceptual de dezvoltare comunitară, etapele procesului de dezvoltare comunitară, nevoile în comunitate, resursele unei comunităși, factorii interesați, modelele de dezvoltare comunitară implementate în comunitățile rurale din România (modelul LEADER), parteneriatul în cadrul comunității.

Prin această activitate cei doi formatori au vizat transmiterea următoarelor idei:

– Implicarea înseamnă schimbare: cum oferim suport care să conducă la formarea unor măsuri și inițiative de finanțare care să corespundă nevoilor reale ale comunităților;

– Cum cooperăm cu echipa Grupurilor de Acțiune Locală pentru a ne asigura ca elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală va lua în considerare problemele comunității rome;

– Continuăm implementarea proiectelor în comunitate și pe perioada de sustenabilitate a acestora.

Pentru a satisface nevoile reale ale comunităților de romi din regiunea Sud Muntenia, este important să se pună în aplicare mai multe inițiative și programe. Printre acestea se numără: Acces la educație de calitate pentru comunitatea roma este esențial să se asigure că copiii au acces la educație de calitate, inclusiv prin facilitarea accesului acestora la școli și programe educaționale. De asemenea, este important să se promoveze diversitatea culturală și incluziunea în sistemul de învățământ. Important si necesar să se asigure că comunitățile de romi au acces la servicii de sănătate de calitate, inclusiv prin facilitarea accesului acestora la centre de sănătate și servicii medicale adecvate.

Acces la locuințe și infrastructură: este important să se îmbunătățească condițiile de locuire ale comunităților de romi, prin construirea și modernizarea locuințelor, facilitarea accesului la apă potabilă și canalizare, precum și îmbunătățirea infrastructurii locale. Esențial este să se ofere comunităților de romi acces la oportunități de angajare și formare profesională, pentru a le sprijini în obținerea unor locuri de muncă stabile. Prin implementarea unor astfel de inițiative și programe, se poate contribui la îmbunătățirea calității vieții și la integrarea socială și economică a comunităților de romi din regiunea Sud Muntenia.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

@Active Citizens Fund Romania

#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants



Lasă un răspuns