- octombrie 7, 2023
- Postat de: Romania Fngal
- Categorie: Stiri
Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos implementează proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, proiect cu asistență financiară a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 în cadrul programului „Active Citizens Fund Romania”.
Proiectul vizează capacitarea societății civile rome din mediul rural care să devină parteneri egali de dialog ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din mediul rural astfel încât problemele comunităților de romi din zona rurală a României să fie auzite, conștientizate și incluse în Strategiile de dezvoltare locală a GAL-urilor rurale.
Totodată, acest proiect vizează capacitarea echipelor GAL și, prin urmare, a membrilor FNGAL pentru înțelegerea problematicii rome și includerea acesteia în strategiile de dezvoltare locală pentru perioada 2020-2027.
Cooperarea și colaborarea între GAL-uri și ONG-urile de romi sunt o altă prioritate pe care o vizăm prin acest proiect astfel încât, pe viitor, prin activitățile de lobby și advocacy făcute de reprezentanții comunităților de romi (ONG-uri sau indivizi) problemele acestora să se regăsescă cât mai mult în măsurile finanțate de Strageiile GAL-urilor rurale.
Prin implemantarea acestui proiect, urmărim să fie recepționate următoarele mesaje cheie:
– Accesul la resurse de dezvolare finanțate la nivel național și european trebuie să fie egal pentru totate comunitățile din România;
– Întărim capacitatea comunităților rome și a organizațiilor reprezentative pentru a implementa inițiative de dezvoltare locală;
– Pentru conștientizarea problemelor comunităților rome la nivel național este nevoie de cooperare aprofundată între toate părțile interesate.
Unul dintre obiectivele proiectului este capacitarea echipelor și membrilor celor 239 de GAL-uri din România (cel putin 420 de persoane) astfel încât să crească gradul de acceptare, calitatea vieții și participarea reprezentaților comunităților de romi în planificarea și implementarea activităților GAL-urilor rurale pe perioada implementării proiectului.
În acest sens, în cadrul proiectului Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România (FNGAL) organizează în fiecare regiune a țării (Vest, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud Muntenia si Nord-Est) câte 3 cursuri care se adresează echipelor și membrilor GAL-urilor rurale.
1. Munca cu comunitățile de romi și dezvoltare comunitară;
2. Planificare strategică și realizarea de parteneriate;
3. Lobby, advocacy și politici publice.
Începând cu data de 11.10.2023 și până în data de 13.10.2023, la Hotel Premier situat în județul Botoșani, Municipiul Botoșani, Str. Pacea, nr. 45A are loc susținerea cursului ”Lobby, advocacy și politici publice”. Cursul durează două zile și este susținut de doi formatori experimentați în domeniu. Participarea la curs este gratuită, fiind susținută finaciar din cadrul proiectului.
Cursul este structurat în trei capitole:
Capitolul I – Politici publice: ce sunt politicile publice, tipuri de politici publice, etapele de realizare a unei politici publice, actori cheie în procesul de elaborare a unei politici publice, implementarea politicii publice, documente cheie de reglementare.
Capitolul II – Lobby & advocacy: decizia public, decidentul și democrația participativă, ce este lobby-ul și ce însemnă advocacy, analiza părților înteresate în lobby și advocacy.
Capitolul III – Aplicații practice: Cadrul de elaborare și implementare a unei campanii de advocacy, planficarea și managementul unei campanii de advocacy.
Cursul conturează relația dintre autoritățile publice și societatea civilă, relație funadamentală pentru dezvoltarea de politici relevante pentru cetățeni.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”