- octombrie 25, 2023
- Postat de: Romania Fngal
- Categorie: Stiri
Proiectul ,,Capacitarea societății civile rome din mediul rural să devină partener egal în GAL-urile rurale,, este implementat în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos. Proiectul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 prin programul Active Citizens Fund România si beneficiaza de o finantare in valoare de 250,000 euro. Proiectul vizează capacitarea societății civile rome din mediul rural care să devină parteneri egali de dialog ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din mediul rural astfel încât problemele comunităților de romi din zona rurală a României să fie auzite, conștientizate și incluse în Strategiile de dezvoltare locală a GAL-urilor rurale. Totodată, acest proiect vizează capacitarea echipelor GAL și, prin urmare, a membrilor FNGAL pentru înțelegerea problematicii rome și includerea acesteia în strategiile de dezvoltare locală pentru perioada 2020-2027.
În perioada 18.10.2023-20.10.2023, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală organizează cursul ”Lobby, advocacy și politici publice” în Regiunea de Sud-Est a României. Cursul se desfăsurat la Hotel Terra situat în Municipiul Galați, Aleea Meteo, nr. 4, județul Galați. Cursul a durat două zile și a fost susținute de formatori experimentati în domeniu. Participarea la curs a fost gratuită, fiind susținută financiar din cadrul proiectului.
Principalele teme abordate în cadrul cursului sunt: politicile publice (ce sunt politicile publice, tipuri de politici publice, etapele de realizare a unei politici publice, actori cheie în procesul de elaborare a unei politici publice, implementarea politicii publice, documente cheie de reglementare), lobby și advocacy (decizia public, decidentul și democrația participativă, ce este lobby-ul și ce înseamnă advocacy) și aplicații practice.
Pe parcursul desfășurării cursului au fost atinse teme precum: politicile publice (ce sunt politicile publice, tipuri de politici publice, etapele de realizare a unei politici publice, actori cheie în procesul de elaborare a unei politici publice, implementarea politicii publice, documente cheie de reglementare), lobby și advocacy (decizia public, decidentul și democrația participativă, ce este lobby-ul și ce înseamnă advocacy) și aplicații practice.
Prin această activitate cei doi formatori au vizat transmiterea următoarelor idei:
– Implicarea înseamnă schimbare: cum oferim suport care să conducă la formarea unor măsuri și inițiative de finanțare care să corespundă nevoilor reale ale comunităților;
– Cum cooperăm cu echipa Grupurilor de Acțiune Locală pentru a ne asigura ca elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală va lua în considerare problemele comunității rome;
– Continuăm implementarea proiectelor în comunitate și pe perioada de sustenabilitate a acestora.
Implicarea în comunitatea de romi din regiunea Sud Est implică îmbunătățirea accesului acestora la resurse și facilități care să le permită să-și îmbunătățească condițiile de trai. Pentru a reuși acest lucru, este important să începem cu o consultare amplă a comunităților de romi pentru a identifica nevoile reale și prioritare ale acestora. Odată ce aceste nevoi sunt identificate, putem lucra împreună cu actorii guvernamentali, ONG-uri, instituții de învățământ și alte organizații relevante pentru a dezvolta măsuri și inițiative de finanțare care să raspundă acestor nevoi. Este important ca aceste inițiative să fie concepute și implementate într-un mod participativ și transparent, implicând comunitatea de romi în toate etapele procesului.
În același timp, este esențial să asigurăm că resursele financiare sunt direcționate către proiecte sustenabile și eficiente, care să aibă un impact semnificativ asupra calității vieții membrilor comunităților de romi. De asemenea, trebuie să asigurăm că aceste proiecte sunt monitorizate și evaluate în mod regulat pentru a ne asigura că ating obiectivele propuse și că aduc beneficii reale comunităților implicare si in concluzie, implicarea în comunitatea de romi din regiunea Sud Est înseamnă nu doar identificarea nevoilor acestora, ci și dezvoltarea unor măsuri și inițiative concrete care să le ofere suportul necesar pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai. Este un proces complex, dar esențial pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și echitabilă pentru toți membrii comunităților de romi.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
Active Citizens Fund – Romania
#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants