Intalnire de lucru de LOBBY ȘI ADVOCACY cu reprezentantul Ministerului Agriculturii, Direcția LEADER, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală 

Reprezentantii Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala din Romania (FNGAL) si ai Asociatiei Nevo Parudimos au participat vineri, 26.04.2024, la intalnirea de lucru de lobby si advocacy cu reperezentantul Ministerului  Agiculturii, Directia LEADER – Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. In cadrul intalnirii a fost prezentat proiectul ”Capacitarea societatii civile rome din mediul rural sa devina partener egal in GAL-urile rurale”.

Reprezentantul, Domnul Bogdan Alecu – Director Direcția LEADER, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală a primit recomandari de la FNGAL si Asociatia Nevo Parudimus in ceea ce priveste BUNE PRACTICI IN DOMENIUL INCLUZIUNII IN PROGRAMUL LEADER:

R1. Având în vedere Concluzia C10 a raportului de impact conform căreia – în teritoriile GAL oamenii percep GAL ca participând mai mult la creșterea capitalului social al comunităților locale comparativ cu ONG-urile romilor sau ale grupurilor vulnerabile recomandarea noastră este ca AM să aloce resursele necesare pentru a sprijini structurile proprii din teritoriu, structurile AFR din teritoriu și chiar GAL-urile pentru a implica mai mult ONGurile în activitatea GAL și a crește accesul acestora la finanțările prin GAL.

R2. Dacă observăm rezultatele aplicării scalei de atitudini Thurstone în cadrul cercetării – vom constata o polarizare a locuitorilor din mediul rural avem o pondere însemnată de atitudini pozitive față de romi și grupurile vulnerabile (68,2%) dar avem și o pondere semnificativă a atitudinilor negative (27,9%) și pondere foarte scăzută la atitudinile neutre. Recomandarea noastră este aceea de a valoriza intervențiile grupurilor venerabile la nivelul SDL și de ai include în monitorizările permanente criterii legate de implicarea în implementarea SDL a organizațiilor romilor și a celor aparținând grupurilor vulnerabile cel puțin la nivelul justificării punctajelor oferite pentru includerea în parteneriat a acestor organizații.

R3. Am prezentat în cercetare exemple de bună practică privind implicare grupurilor vulnerabile și dezvoltarea de proiecte ale GAL pentru a oferi servicii specifice acestor grupuri. Structura RNDR din cadrul AM poate prelua astfel de exemple în activitatea de promovare a programului LEADER în România.

R4. Ponderea proiectelor depuse de reprezentanți/membri din organizații ale romilor sau grupurilor vulnerabile este foarte mică – doar 7% din populația participantă la cercetare au informații despre astfel de proiecte. Noile SDL oferă o arie mai largă de oportunități pentru ca membri organizațiilor de romi sau ale grupurilor vulnerabile și aceste organizații să poată să acceseze fonduri de la GAL și AM respectiv AFIR și structurile din teritoriu este necesar să Proiect derulat de: încurajeze aceste inițiative prin criterii concrete de monitorizare și evaluare a SDL din perspectiva implicării GV.

R5. Calitatea SDL-urilor este percepută la nivel local ca fiind una ridicată – cu note de 8,9 sau 10 la calitate de la majoritatea locuitorilor din teritoriile GAL. AM PNDR este necesar să găsească structuri de implementare și să găsească SOLUȚII care să sprijine SDL să fie implementate așa cum sunt ele planificate la nivel local în conformitate cu principiile CLLD – și nu să transforme diversele constrângeri de programare în BARIERE în implementarea SDL la nivel local.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

Active Citizens Fund-Romania

#haide#ActiveCitizensFund#Romania#activecitizens#EEANorwayGrants



Lasă un răspuns